MENGGUNAKAN MEDIA SOCIAL UNTUK MENARIK LEBIH BANYAK PELANGGAN

MENGGUNAKAN MEDIA SOCIAL UNTUK MENARIK LEBIH BANYAK PELANGGAN

Menggunakan Media Sosial Untuk Menarik Lebih Banyak Pelanggan

Media sosial adalah alat yang sangat baik untuk menarik pelanggan jika digunakan dengan betul. Baca terus untuk mengetahui menggunakan media sosial untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan.

 

Adakah menggunakan media sosial boleh menarik lebih ramai pelanggan ?

Bagi usahawan, ini adalah peluang yang sangat kuat untuk mendapatkan perhatian yang paling cepat dalam masa yang singkat. Pelanggan adalah penting untuk perniagaan anda kerana tanpa mereka, anda tidak boleh menjana pendapatan dan perniagaan anda akan terhenti.

Untuk membuat kerja ini, bukan sahaja anda mesti tahu cara menggunakan media sosial untuk menarik lebih banyak pelanggan tapi anda perlu memanfaatkannya sebagai cara untuk menarik pelanggan berpotensi ideal anda.

Melihat media sosial sebagai alat adalah cara yang sangat terhad untuk melihatnya. Saya hanya melihatnya sebagai tempat di mana “perhatian” berlaku. Anda lihat, di sinilah orang menghabiskan sebahagian besar masa mereka. Oleh itu, mempunyai idea yang jelas tentang mengapa anda menggunakan media sosial merupakan permulaan yang penting untuk strategi pemasaran anda.

Jika anda seorang usahawan, menggunakan media sosial adalah satu cara mudah untuk meningkatkan pelanggan anda. Jika anda menawarkan produk atau perkhidmatan yang berharga anda boleh menangkap berjuta-juta perhatian di platform media sosial anda.

Kami tahu bukan mudah dan mustahil untuk menjadi kejayaan semalaman. Tapi dengan bimbingan kami, anda pasti akan menarik lebih banyak pelanggan di akaun media sosial anda.

Jika anda sudah menghasilkan kandungan dan video, jangan berhenti melakukannya! Siarkan setiap hari supaya anda mendapat perhatian setiap hari.

Jadi jika anda ingin belajar lebih lanjut tentang cara untuk menukarkan perhatian di media social, jangan teragak-agak untuk menghubungi pasukan Sales kami untuk NASIHAT secara percuma!

Peneraju Media

Peneraju Media

penerajumedia@gmail.com

(+60)12 - 691 8594 Afiq
(+60)17 - 393 9720 Husaini
(+60)11 - 1330 0078 Khairul

ONE STOP CENTER FOR GROWING BUSINESS

Copyright @ 2020 Peneraju Media. All rights reserved.

GUNAKAN FB UNTUK ELAK BISNES ANDA TERJEJAS DARI LOCKDOWN

GUNAKAN FB UNTUK ELAK BISNES ANDA TERJEJAS DARI LOCKDOWN

 GUNAKAN FB UNTUK ELAK BISNES ANDA TERJEJAS DARI LOCKDOWN

Seperti yang kita dimaklumkan bermula pada 18 Mac sehingga 14 April, kerajaan Malaysia telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Sedikit sebanyak ianya akan menjejaskan bisnes anda. Jadi macam mana kita boleh utilize Facebook untuk elakkan dari bisnes terjejas ? Bagi usahawan-usahawan kecil, mereka menggunakan Facebook Pages sebagai satu medium pemasaran percuma dan menganggap ia sebagai tempat untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Facebook Ads pula digunakan sebagai medium pemasaran untuk meningkatkan jualan produk mereka. Jadi apakah Kelebihan Facebook Ads yang boleh membantu bisnes usahawan tidak terjejas dari situasi lockdown yang melanda kini?

` KELEBIHAN FACEBOOK ADS

1) Promosi perniagaan anda secara automatik siang dan malam bergantung kepada bajet anda. Secara tidak langsung, anda hanya duduk relaks dan menunggu sahaja pelanggan anda datang.

2) Popularkan perniagaan anda dalam sekelip mata dan secara tidak langsung bilangan mereka yang berpontensi untuk jadi pelanggan anda akan meningkat. Melalui medium Facebook Ads, anda boleh memberitahu pada seramai mungkin individu mengenai perniagaan anda.

3) Promosi perniagaan anda pada prospek yang tepat iaitu promosikan perniagaan anda hanya pada golongan manusia yang berminat sahaja.

4) Tingkatkan bilangan like di facebook fanpage perniagaan anda. Melalui fanpage, anda boleh berkomunikasi dengan pelanggan secara real time.

5) Kesan bagi Facebook Ads adalah segera iaitu anda boleh terima pelanggan secepat mungkin di saat anda run iklan anda. Secara tidak langsung, pengaruh produk atau servis baru anda boleh tersebar secepat mungkin.

6) Facebook Ads menyebarkan maklumat mengenai iklan anda dengan pantas dan segera membolehkan anda meninggalkan pesaing – pesaing anda dalam sekelip mata sahaja.

7) Promosi produk atau servis baru perniagaan anda dengan secepat mungkin.

8) Facebook Ads menyebarkan maklumat mengenai iklan anda dengan pantas dan segeramembolehkan anda meninggalkan pesaing – pesaing anda dalam sekelip mata sahaja.

9) Keuntungan yang berlipat kali ganda dengan cepat.

Anda MASIH LAGI BUAT PERSIAPAN UNTUK BISNES ANDA SEMASA LOCKDOWN? Tak tahu macam mana nak kekalkan sales bila bekerja dari rumah selama sebulan? Ketahui maklumat lanjut untuk mengelakkan bisnes anda terjejas dari lockdown tanpa perlu keluar dari rumah.

Peneraju Media

Peneraju Media

penerajumedia@gmail.com

(+60)12 - 691 8594 Afiq
(+60)17 - 393 9720 Husaini
(+60)11 - 1330 0078 Khairul

ONE STOP CENTER FOR GROWING BUSINESS

Copyright @ 2020 Peneraju Media. All rights reserved.

STRATEGI UNTUK MENGELAKKAN PERNIAGAAN TERJEJAS AKIBAT COVID-19

STRATEGI UNTUK MENGELAKKAN PERNIAGAAN TERJEJAS AKIBAT COVID-19

STRATEGI UNTUK MENGELAKKAN PERNIAGAAN TERJEJAS AKIBAT COVID 19

 

Dunia sekarang sedang bergelut dengan wabak COVID19 & perintah kawalan pergerakan (PKP) sudah dikenakan dikebanyakan negara, akan menjadi punca kita akan terputus dengan dunia luar secara fizikal. Di anggarkan lebih dari 1 billion penduduk dunia terpaksa berkurung dirumah masing-masing bagi membendung penularan wabak penyakit COVID19 ini. Tetapi secara digital kita masih boleh berkomunikasi dengan menggunakan teknologi yang ada iaitu berhubung dan membeli secara online. Adakah kita masih mahu melepaskan peluang yang ada ini untuk memasarkan produk atau servis kita menggunakan medium online? Begitu juga dengan perniagaan kita, adakah kita hanya membiarkan seluruh perniagaan kita berhenti walaupun ada cara lain yang boleh mengerakkan perniagaan kita walaupun bukan dengan secara sepenuhnya?

Terdapat berberapa cara untuk kita memastikan perniagaan kita terus kekal dan masih boleh dihubungi serta komunikasi masih boleh dijalankan sama ada dengan pekerja ataupun pelanggan dengan berkesan dan mudah. Antara nya ialah kita boleh menggunakan platform online seperti video conference. Banyak kelebihan yang kita perolehi antaranya: 

Berkongsi dokumen secara terus dan membuat mesyuarat secara atas talian.
Komunikasi menjadi lebih baik dan efektif sebab kita dapat melihat terus eksperi wajah & bahasa tubuh pelanggan dan pekerja kita.
Menyakinkan pelanggan untuk menggunakan produk ataupun servis yang kita sediakan.
Menjimatkan masa dan sebarang kebatasan halangan seperti COVID19 tidak menjejaskan aktiviti perniagaan kita.

Antara medium platform video conference ialah:

1) ZOOM

Zoom Video Communications menyediakan perkhidmatan persidangan yang menggabungkan persidangan video, mesyuarat dalam talian, sembang, dan kerjasama mudah alih. Applikasi ini boleh digunakan menggunakan telefon bimbit ataupun Komputer. Aplikasi ini boleh didapati secara percuma dan berbayar

2) SKYPE

SKYPE menggabungkan pemesejan segera, persidangan video, panggilan dan kerjasama dokumen ke dalam satu, aplikasi bersepadu dan membolehkan cara baru yang menarik bekerja. Aplikasi ini secara dasarnya merupakan platform percuma tapi perlu bayar bagi fungsi2 tertentu.

3) TRELLO 

Trello membolehkan anda bekerja lebih bersama dan lebih banyak dilakukan. Papan, senarai, dan kad Trello membolehkan anda mengatur dan memprioriti projek dengan cara yang menyeronokkan, fleksibel dan bermanfaat. Trello boleh dilanggan dengan berapa pakej tertentu.

4) DISCORD

Percakapan adalah cara paling mudah untuk berkomunikasi melalui suara, video dan teks. Discord adalah antara aplikasi percuma yang boleh kita gunakan

5) SLACK

Slack adalah hab kerjasama, di mana orang-orang yang betul dan maklumat yang tepat datang bersama-sama, membantu setiap orang mendapatkan kerja. Slack menyediakan beberapa plan untuk langganan mengikut keperluan perniagaan Jadi, masih belum terlambat untuk kita memulakan perniagaan kita di era digital ini dengan menggunakan segala teknologi atas talian yang disediakan. Gunakan peluang yang ada untuk memasarkan produk ataupun perkhidmatan kita dengan betul dan pantas

Peneraju Media Solution (M) Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang membekalkan solusi yang terbaik untuk perniagaan anda melalui pembangunan website dan digital marketing. Sebagai satu syarikat yang pernah memenangi anugerah dalam Malaysia Website Awards 2018 (Website of the month for Best Corporate Web Design) bagi salah satu portfolio, kami komited untuk membantu anda mengembangkan perniagaan dengan menyediakan platform membangunkan Website ECommerce dan Digital Marketing. Peneraju Media bersedia menjadi One Stop Centre (Pusat Sehenti) bagi mengembangkan dan memasarkan perniagaan anda secara digital

 

#gegarniagadigital
#gegarconvid19
#dagangdigital

Peneraju Media

Peneraju Media

penerajumedia@gmail.com

(+60)12 - 691 8594 Afiq
(+60)17 - 393 9720 Husaini
(+60)11 - 1330 0078 Khairul

ONE STOP CENTER FOR GROWING BUSINESS

Copyright @ 2020 Peneraju Media. All rights reserved.

7 AMALAN MENJEMPUT REZEKI YANG WAJIB DIBUAT OLEH USAHAWAN ISLAM

7 AMALAN MENJEMPUT REZEKI YANG WAJIB DIBUAT OLEH USAHAWAN ISLAM

7 AMALAN MENJEMPUT REZEKI YAnG WAJIB DIBUAT OLEH USAHAWAN ISLAM

Sebelum kita mengupas lebih lanjut mengenai amalan yang wajib kita buat di dalam menjemput rezeki, mari kita sama-sama memahami konsep rezeki itu sendiri.

Rezeki bukan lah di dalam bentuk wang semata-mata. Rezeki juga boleh terdiri daripada konsep tersebut:

  • Rezeki Kasih Sayang
  • Rezeki Kesihatan
  • Rezeki Kewangan
  • Rezeki Ibadah

Berikut antara 7 amalan yang boleh di lakukan di dalam menjemput rezeki

Solat di Awal Waktu

Solat di awal waktu antara amalan yang boleh kita lakukan di dalam menjemput rezeki. Pada masa yang sama solat di awal waktu juga mengajar kita untuk menguruskan masa dan membuat persediaan awal

Solat Dhuha

Di dalam kita memulakan hari atau sibuk dengan urusan harian. Apa kata kita eksklusifkan masa dengan Allah dahulu sebelum memulakan apa-apa kerja.

Sebaiknya baca surah Al-Waqiah selepas solat Dhuha ini membuatkan kita tidak akan miskin sampai bila-bila insyaAllah. Bilangan solat Dhuha biasanya 2 rakaat. Cuba tambah dari 2 ke 4,6 atau 8 rakaat. Mengikut kemampuan harian kita.

Solat Tahajjud

Mungkin berat pada kita pada peringkat awal. Tetapi cuba biasakan dengan buat secara konsisten selama 7 hari berturut-turut. InsyaAllah mudah untuk kita konsisten selepas itu.

Buat presentation pada Allah di waktu 1 per tiga malam. Cerita apa perancangan perniagaan kita. Pohon petunjuk pada Allah dari setiap keputusan kita. Kalau berniat untuk menjadi jutawan pada tahun ini contohnya. Doa pada Allah dan janganlah di paling nya hati kita apabila sudah senang kelak.

Kadang-kadang kita mungkin mempunyai masalah. Apa kita merintih pada Allah di dalam setiap tahajjud kita. Ceritakan masalah yang berlaku. Mohon petunjuk Allah.

Sedekah

Bersedekah lah dalam apa cara sekali pun. Sedekah ini tidak semestinya kita bersedekah pada masjid. Belanja kawan yang dalam kesusahan, bantu mereka yang memerlukan tanpa mengharap apa-apa balasan dan menderma pada fakir miskin.
Pada setiap amalan sedekah kita, niatkan semua tindakan ikhlas kerana Allah. Hari ini rezeki mereka insyaAllah yang akan datang mungkin rezeki kita pula.

Membaca Al-Quran

Mungkin kita terlalu sibuk dengan pelbagai perkara sehingga terlupa untuk membaca Al-Quran. Boleh download apps Al-Quran yang sudah ada banyak di PlayStore (Boleh rujuk link di bawah).

Apps Al-Quran

Kalau tidak sempat di tempat kerja atau rumah, mungkin boleh baca ketika menunggu orang ataupun sebelum masuk waktu.

Istighfar setiap hari

Dalam seharian entah berapa banyak kita membuat dosa. Kadang-kadang kita yang terleka ataupun terlalu mengikut nafsu.

Jadikan amalan beristigfar. Sewaktu memandu ke, di dalam lift ke ataupun jika ada masa yang terluang.

Jaga Wuduk

Latih diri kita untuk sentiasa berada di dalam keadaan yang berwuduk. Contohnya sebelum nak mula meeting, berjumpa kawan ataupun ingin membuat sebuah keputusan penting. Pastikan kita di dalam keadaan berwuduk.

Itu lah dia antara 7 amalan yang kita boleh lakukan di dalam menjemput rezeki. Setiap dari amalan yang kita lakukanlah pada perkara berikut

  1. Berdoa di permulaan dan pengakhiran
    • Contohnya sebelum dan selepas meeting. Pohon petunjuk Allah dari setiap apa yang kita lakukan
  2. Usaha sehabis baik
    • Setiap dari apa yang kita pohon. Usaha lah sehabis baik. Memang betul setiap apa yang terjadi sudah tertulis. Tetapi kita kena ingat, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan kaum itu berusaha mengubah nasib nya sendiri.
  3. Istiqamah pada setiap amalan
    • Setiap dari kebaikan yang kita lakukan, jadikan ia sebagai satu rutin harian. InsyaAllah bila dah biasa buat nanti tanpa kita sedar sekalipun kita akan buat.
  4. Tawakal pada perkara yang kita tidak boleh kawal
    • Letak setiap dari apa jua yang terjadi, keputusan yang terakhir kita tawakal pada Allah. InsyaAllah..
  5. Yakin pada Allah
    • Bila Doa pun sudah, Usaha pun sudah, Istiqamah dan Tawakal. Yakin lah pada Allah. Kerana Allah yang tahu apa yang terbaik buat kita.

Source: YB Shehan

Copyright @ 2017 Peneraju Media.
All rights reserved.

Peneraju Media

Peneraju Media

(+60)19 - 964 6709

penerajumedia@gmail.com

THE PERFECT SOLUTION FOR YOUR ACTIVE BUSINESS

FUNGSI DIGITAL MARKETING YANG BUSINESS OWNER PERLU TAHU

FUNGSI DIGITAL MARKETING YANG BUSINESS OWNER PERLU TAHU

FUNGSi DIGITAL MARKETING YANG business owner perlu tahu

Digital marketing merupakan salah satu cabang marketing yang baru dan boleh digunakan oleh business owner untuk memasarkan perniagaan yang dijalankan. Fungsi Digital Marketing semakin bertambah baik dengan wujudnya pelbagai platform yang menyediakan ruang untuk SME mahupun Corporate untuk memasarkan perniagaan mereka. 

Berikut antara fungsi Digital Marketing yang perlu business owner

Mendekatkan business dan bakal pelanggan

Setiap dari perniagaan mempunyai segment market yang tersendiri. Ada yang segmen market mereka terdiri daripada kanak-kanak dan ada juga segmen market yang lebih sesuai bagi golongan dewasa.

Dengan trend yang ada pada hari ini, di mana semua orang sudah semestinya mempunyai platform Social Media sepeti Facebook, Instagram, twitter dan lain-lain. Sedikit sebanyak dengan akaun yang kita miliki di Social Media dapat membantu untuk kita lebih dekat dengan market yang kita sasarkan.

Fungsi Ads sebagai tools untuk memperkenalkan pada orang luar

 

Advertising yang terdapat di Google Ads, Facebook Ads dan Twitter Ads serba sedikit membantu kita untuk memperkenalkan perniagaan yang kita miliki pada mereka yang tidak pernah kenal brand dan servis yang kita jalankan.

Setiap dari sistem Advertising yang telah di bina dapat membantu brand dan servis kita lebih cepat berkembang dan berdaya saing bersama pesaing kita di luar sana.

Sebagai business owner, ia serba sedikit dapat membantu perniagaan kita untuk mencari pelanggan baru dan membantu kita untuk berinteraksi prospek yang berminat servis atau produk yang di tawarkan.

Sistem yang lebih berintegrasi

Kelebihan Digital Marketing ia dapat membantu kita di dalam menghubungkan di antara sosial media yang kita miliki kepada website. 

Dengan ini visitor yang masuk ke dalam website dapat kita track untuk retargetting pada masa akan datang sekiranya kita mempunyai promosi yang ingin dijalankan ataupun retarget bagi kempen pemasaran yang sedang berlansung.

Kelebihan yang kita dapat dari proses ini ialah mereka yang memasuki website kita sudah tahu brand dan servis atau produk yang kita tawarkan.

Ini dapat meningkatkan trust di kalangan bakal pembeli.

hasil dapat direkodkan

Beza antara kita membuat pemasaran offline dan juga online. Bagi Digital Marketing setiap dari gerak geri pelanggan dapat direkodkan hasil daripada tracking sistem yang tersedia di social media.

Dengan ini, kita dapat mengenal pasti antara strategi yang telah digunakan, yang mana mendapat sambutan ataupun tidak.

Jadi kita akan lebih jelas pada langkah seterusnya yang kita dapat lakukan pada kempen atau promosi yang akan datang.

Berikut antara fungsi yang business owner perlu tahu mengenai Digital Marketing. Jika di ikutkan banyak lagi fungsi bagi Digital Marketing.

Tetapi ini tajuk kali ini kami cuba untuk tidak terlalu jargon dan pembaca boleh faham secara asas fungsi digital marketing.

Copyright @ 2017 Peneraju Media.
All rights reserved.

Peneraju Media

Peneraju Media

(+60)19 - 964 6709

penerajumedia@gmail.com

THE PERFECT SOLUTION FOR YOUR ACTIVE BUSINESS

5 Langkah memulakan bisnes online

5 Langkah memulakan bisnes online

5 Langkah untuk memulakan bisnes online

Bisnes Online merupakan salah satu cabang yang baru di dalam Malaysia. Disebabkan ia mudah untuk di lakukan dengan hanya membina Facebook Page dan Instagram Business makin ramai yang ingin berkecimpung di dalam bidang ini. Tetapi terdapat beberapa langkah awal di dalam melakukan business online yang perlu di lakukan bagi peniaga online antara 5 langkah untuk membina bisnes online seperti di bawah.

Mengenal pasti target market

Perniagaan biasanya memang bermula dengan peluang. Kebanyakan bisnes owner mahupun full time ataupun part time mula mengenali produk tanpa mengenali market. Situasi ini tidaklah salah, tetapi menjual tanpa kita mengenali apa pain point sebenar market sangatlah bahaya dan membuatkan banyak produk yang kita ada tidak terjual.

Jadi bagaimana caranya untuk kita mengenali target market? Perkara pertama yang kita perlu tahu ialah masalah apa yang produk kita dapat selesaikan? Dari situ kita mula mencari orang yang menghadapi masalah tersebut dan mula bertanya lagi antara value dan benefit lain yang mereka perlukan bagi membantu mereka menyelesaikan masalah tersebut. Jadi dengan cara ini kita boleh kenal market dengan lebih mendalam.

Set target

Pernah dengar pepatah di bawah

If you fail to plan, you’re planning to fail

Kebanyakkan peniaga online yang ada pada era ini adalah peniaga yang bidan terjun. Terlalu cepat masuk ke dalam sesuatu perniagaan tanpa mengenali selok belok business tersebut.

Jadi setkan apa target yang kita nak capai di dalam business. Sebagai bisnes owner kita perlu tahu bagaimana kita nak membawa hala tuju syarikat pada masa akan datang. Apa antara penanda aras awal yang kita perlu set kan di dalam membina syarikat? Antara penanda aras awal yang perlu ada di dalam syarikat ialah

Perancangan perniagaan (5 tahun perancangan)

  • Perancangan pemasaran
  • Expected cost bagi menjalankan perniagaan
  • Jangkaan keuntungan

Senarai database

  • Facebook Page Likers
  • Instagram Followers
  • Prospek
  • Customer
  • Repeat Customer

Nampak seperti susahkan? Tetapi ini adalah antara komponen penting di dalam memulakan perniagaan. Walaupun kita bergerak seorang ataupun kakitangan di bawah lima orang. Perancangan di atas penting untuk kita ada. Ini sebagai penanda aras untuk kita tahu sama ada bisnes kita bergerak laju ataupun perlahan.

Pemasaran Online

Jadi apabila kita dah plan nak buat bisnes online ini antara komponen penting bagi bisnes online. Online Marketing kena step kita boleh boom dan salah step kita boleh doom. Perkara pertama yang kita perlu tahu asas bagi online marketing adalah tiga komponen di bawah.

Social Media Marketing

Social Media Marketing adalah marketing yang menggunakan social media. Antara social media yang terlibat seperti Facebook, Instagram, YouTube, twitter dan social media yang lain. Setiap dari social media mempunyai audience yang berbeza dan strategi yang berbeza.

Search Engine Optimization

Search Engine Optimization antara marketing yang penting untuk every business gunakan. Apabila ingin menceburi SEO antara perkara yang perlu ada ialah memiliki website. Ini penting kerana setiap dari page yang dibina oleh website akan di kesan pada search engine. Dengan ini baru lah pemasaran kita di SEO berkesan.

Paid Advertising

Paid Advertising antara channel pemasaran yang perlu kita ada bagi mencari customer baru dan customer luar daripada circle kita. Jika sebelum ini bisnes online kita banyak berharap pada referral marketing dan menjual pada circle yang kita kenal. Sampai satu tahap, market kita juga akan berada dalam tahap yang tepu. Bagi memastikan bisnes kita berkembang antara cabang marketing baru yang perlu kita lakukan ialah paid advertising. Antara tools yang kebanyakan di guna dalam pemasaran pada masa kini Facebook Ads dan Google Ads.

3 teknik di atas  antara komponen yang penting di dalam marketing. Tetapi bagi every part terdapat kos yang tersendiri sama ada ia makan pada masa ataupun wang.

reporting

Setiap dari bisnes online mempunyai strategi dan perjalanan yang tersendiri. Tetapi tanpa sebarang rekod kita susah untuk mengetahui antara strategi yang kita lakukan di bahagian mana yang berkesan dan tidak berkesan.
Bagi pengurusan bisnes online, antara yang kita perlu titik beratkan ialah

Rekod kewangan syarikat (Harian dan Bulanan)

– Jualan
– Keuntungan
– Gaji

pengurusan pemasaran

– Cost per impression
– Click Through Rate
– Cost bagi Ads Spent
– Cost per leads
– Cost per sales

LOCK IN MODEL

Lock in model ialah salah satu teori yang memerlukan pemahaman bagi produk. Pada every business, ia akan berkesan apabila kita mempunyai regular customer dan pandai menjaga hati mereka.
Lock in model adalah satu system di mana kita dapat membuat customer yang sama berada di dalam business kita dalam satu masa yang lama.

Bisnes Online merupakan salah satu cabang yang baru di dalam Malaysia. Disebabkan ia mudah untuk di lakukan dengan hanya membina Facebook Page dan Instagram Business makin ramai yang ingin berkecimpung di dalam bidang ini. Tetapi terdapat beberapa langkah awal di dalam melakukan business online. Berikut merupakan beberapa langkah awal dalam membina business online

Mengenal pasti target market

Perniagaan bermula dengan peluang. Kebanyakan bisnes owner mahupun full time ataupun part time mula mengenali produk tanpa mengenali market. Situasi ini tidaklah salah, tetapi menjual tanpa kita mengenali apa pain point sebenar market sangatlah bahaya dan membuatkan banyak produk yang kita ada tidak terjual.

Jadi bagaimana caranya untuk kita mengenali target market? Perkara pertama yang kita perlu tahu ialah masalah apa yang produk kita dapat selesaikan? Dari situ kita mula mencari orang yang menghadapi masalah tersebut dan mula bertanya lagi antara value dan benefit lain yang mereka perlukan bagi membantu mereka menyelesaikan masalah tersebut. Jadi dengan cara ini kita boleh kenal market dengan lebih mendalam.

Set target

Pernah dengar pepatah di bawah

If you fail to plan, you’re planning to fail

Kebanyakkan peniaga online yang ada pada era ini adalah peniaga yang bidan terjun. Terlalu cepat masuk ke dalam sesuatu perniagaan tanpa mengenali selok belok business tersebut.

Jadi setkan apa target yang kita nak capai di dalam business. Sebagai bisnes owner kita perlu tahu bagaimana kita nak membawa hala tuju syarikat pada masa akan datang. Antara penanda aras awal yang perlu ada di dalam bisnes online kita ialah:

Perancangan perniagaan (5 tahun perancangan)

  • Perancangan pemasaran
  • Expected cost bagi menjalankan perniagaan
  • Jangkaan keuntungan

TARGET Senarai database BAGI 3 TAHUN

  • Facebook Page Likers
  • Instagram Followers
  • Prospek
  • Customer
  • Repeat Customer

Nampak seperti susahkan? Tetapi ini adalah antara komponen penting di dalam memulakan perniagaan. Walaupun kita bergerak seorang ataupun kakitangan di bawah lima orang. Perancangan di atas penting untuk kita ada. Ini sebagai penanda aras untuk kita tahu sama ada bisnes kita bergerak laju ataupun perlahan.

Pemasaran Online

Jadi apabila kita dah plan nak buat bisnes online ini antara komponen penting bagi bisnes online. Online Marketing kena step kita boleh boom dan salah step kita boleh doom. Perkara pertama yang kita perlu tahu asas bagi online marketing adalah tiga komponen di bawah.

Social Media Marketing

Social Media Marketing adalah marketing yang menggunakan social media. Antara social media yang terlibat seperti Facebook, Instagram, YouTube, twitter dan social media yang lain. Setiap dari social media mempunyai audience yang berbeza dan strategi yang berbeza.

Search Engine Optimization

Search Engine Optimization antara marketing yang penting untuk every business gunakan. Apabila ingin menceburi SEO antara perkara yang perlu ada ialah memiliki website. Ini penting kerana setiap dari page yang dibina oleh website akan di kesan pada search engine. Dengan ini baru lah pemasaran kita di SEO berkesan.

Paid Advertising

Paid Advertising antara channel pemasaran yang perlu kita ada bagi mencari customer baru dan customer luar daripada circle kita. Jika sebelum ini bisnes online kita banyak berharap pada referral marketing dan menjual pada circle yang kita kenal. Sampai satu tahap, market kita juga akan berada dalam tahap yang tepu. Bagi memastikan bisnes kita berkembang antara cabang marketing baru yang perlu kita lakukan ialah paid advertising. Antara tools yang kebanyakan di guna dalam pemasaran pada masa kini Facebook Ads dan Google Ads.

3 teknik di atas  antara komponen yang penting di dalam marketing. Tetapi bagi every part terdapat kos yang tersendiri sama ada ia makan pada masa ataupun wang.

reporting

Setiap dari bisnes online mempunyai strategi dan perjalanan yang tersendiri. Tetapi tanpa sebarang rekod, kita susah untuk mengesan antara strategi yang kita lakukan di bahagian mana yang berkesan dan tidak berkesan.
Bagi pengurusan bisnes, antara yang kita perlu titik beratkan ialah

Rekod kewangan syarikat (Harian dan Bulanan)

– Jualan
– Keuntungan
– Gaji

pengurusan pemasaran

– Cost per impression
– Click Through Rate
– Cost bagi Ads Spent
– Cost per leads
– Cost per sales

lock in model

Lock in model ialah salah satu teori yang memerlukan pemahaman bagi produk. Pada every business, ia akan berkesan apabila kita mempunyai regular customer dan pandai menjaga hati mereka.
Lock in model adalah satu system di mana kita dapat membuat customer yang sama berada di dalam business kita dalam satu masa yang lama.

Copyright @ 2017 Peneraju Media.
All rights reserved.

Peneraju Media

Peneraju Media

(+60)19 - 964 6709

penerajumedia@gmail.com

THE PERFECT SOLUTION FOR YOUR ACTIVE BUSINESS

Hi there! Click one of our representatives below and we will get back to you as soon as possible.

Need a website? Contact us now